Do iOS 16 konečně přibude Always On displej.

Poslední informace od známého analytika Marka Gurmana z Bloombergu hovoří o chystané novince Power On režimu displeje na iPhonech. Říká, že iOS 16 by konečně mohl disponovat funkcí Always on displeje. Zatím to ale vypadá, že funkce bude dostupná pouze pro nadcházející iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max.

Na funkci Always on se čekalo už u loňského iPhone 13 Pro, ale Apple se rozhodl ještě počkat. Nyní se zdá, že příští vlajková loď od společnosti Apple by mohla mít tuto dlouho očekávanou funkci. Ne ale celá řada! Always on displej by se měl týkat pouze „Pro” modelů z řady iPhone 14.

Gurman ve svém týdenním newsletteru zmiňuje následující:

Bylo mi řečeno, že iOS 16 v budoucnu bude disponovat podporu Always on zamykací obrazovky, což Apple původně plánoval pro loňský iPhone 13. iPhony budou využívat možnosti snížit obnovovací frekvenci displeje na úplné minimum a šetři tak nabití akumulátoru. Telefony tak budou moct zobrazovat rychle přístupné informace například o čase, počasí či notifikacích. Podobně jako to umí již nyní hodinky Apple Watch.

Dále Mark Gurman uvádí, že „režim Always on má být exkluzivně pro modely iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max (…), pokud se tato funkce někdy prosadí.“

Koncept Always On displeje

Pro kontext, v prosinci 2020 zpráva naznačovala, že by Always on režim mohl dorazit hlavně díky LTPO displeji. Apple plánuje použít LTPO TFT technologii na vyšší modely iPhone, které budou uvedeny na trh v září.  LTPO panely totiž umožňují variabilitu obnovovací frekvence. Snížení obnovovací frekvence na extrémně nízkou frekvenci znamená, že spotřebuje mnohem méně energie. Jedná se tedy o podobné chování jako u Apple Watch Series 5. S iPhone 13 Pro Apple konečně přidal 120Hz panel s obnovovací frekvencí, ale ta se pohybuje mezi 10Hz a 120Hz. Oproti tomu Apple Watch dokáží aktualizovat obnovovací frekvenci jednou za minutu.

Funkcí Always on Apple po několika letech v tomto odvětví dožene konkurenci. Jiné firmy, které používají systém Android, totiž Always on displeje zavedly už před několika lety a je divu, že Apple tuto funkci ještě nezavedl. Hlavně když se podíváme na popularitu Always on obrazovek mezi uživateli. Apple dost možná Always on displej představí již za pár dní na WWDC, aby se vývojáři mohli na tuto novinku dostatečně předem připravit.

Mimo Always on se ale iPhony 14 mají dočkat opět vylepšeného fotoaparátu, tentokrát s hlavní 48 Mpx čočkou. Samozřejmostí je nový čip A16 Bionic. Nejvýraznější změnou ale projde vzhled displeje. Ten totiž už od iPhonu X ruší horní výřez pro přední kamerku a senzory FaceID. Ten se má nově přeměnit na dva výřezy, menší a větší. Důvod je však velmi prostý – takovéto uspořádání zatím žádný větší výrobce nepoužívá, a tak bude iPhone opět poznat pouze podle siluety.

Co se týká procesoru, tak ten zas tak revoluční nebude. Jednou z velkých překvapení je nasazení „starého,” tedy loňského, procesoru A15 do nePro variant(y) iPhonů 14. Do iPhonu 14 Pro a 14 Pro Max naopak přijde nový čip A16, který má přinést 10% zrychlení a snížení spotřeby. Technologie však zůstane na stejných 5nm.

Předchozí článek

Apple Car má údajně vlastní operační systém pro ovládání všech aspektů řízení

Následující článek

AR headsetu se na WWDC nedočkáme. Přijde však jiný hardware.

Související články