Nabitý iPhone rok 2020

Rok 2020 byl u Applu obzvlášť výživný, jak v softwaru, tak i v hardwaru. Byl nám představen nový systém MacOS Big Sur, který se v mnoha ohledech začíná podobat iOS, respektive iPadOS. Dále jsme se dočkali aktualizovaných iPadů, iPadu air a iPadů Pro s Lidar senzorem. A celé to završilo oznámení přechodu řady Mac na ARM procesory přímo od Applu, které se ukázaly jako velmi výkonné.

PĚT NOVÝCH MODELŮ!

Stejné senzaci se nevyhnula ani značka iPhone.

iPhone SE (2. generace)

O nástupci iPhonu SE se vedly spekulace již od představení jeho předka v roce 2016. Tehdy se jednalo o krásný kus hardwaru, který se designově a velikostně vracel k iPhonu 5. Letos se událo v podstatě to samé, ale v novém kabátku. „Levný iPhone” nabízí tělo iPhonu 8 s TouchID, ale vnitřnosti iPhonu 11. Díky relativně nízké ceně se tak jedná o velmi lukrativní iPhone pro méně náročné uživatele (kterým nevadí širší rámečky), anebo pro firmy, které potřebují co nejdelší podporu, ale nechtějí za své zaměstnance utrácet vysoké částky.

iPhone 12

V září nás čekala další online konference, kde nám byly představeny iPhony s očekávaným hranatým designem. Oproti loňským iPhonům jsme se jinak dočkali nového procesoru, konektoru MagSafe a překrytí displeje vrstvou Ceramic shield, která zaručuje menší náchylnost k prasknutí skla. Mnoho lidí očekávalo zmenšení notche, kde je umístěno FaceID, to se bohužel nestalo – na druhou stranu se ale mírně zúžily rámečky okolo displeje.

iPhone 12 mini

Mnohem zajímavější, v ohledu na celé portfolio, je model iPhone 12 mini. Ten neskrytě útočí na možné zákazníky, kteří volali po menším těle, velkém displeji a výbavě bez kompromisů. Přesně těmito atributy se iPhone 12 mini může pyšnit. V základu totiž uživatel dostane nejnovější čip A14 Bionic, dvojici fotoaparátů a 5,4” OLED displej s technologií True Tone.

iPhone 12 Pro (Max)

Letošní nejvyšší řadou jsou opět modely s přídavkem Pro, které nabízí 6,1”, respektive 6,7” OLED displej (ani zde jsme se ale nedočkali vyšší obnovovací frekvence). K fotoaparátům přibyl ještě teleobjektiv a taky LiDAR skener, který Apple použil už u svých iPadů. Ten pomůže jak v práci v rozšířené realitě, tak i při focení nočních portrétů. iPhone 12 Pro (Max) také dokáže nahrávat Dolby Vision video, a to v 60 FPS (menší modely pouze 30 FPS). Všechno je to zabalené do nádherného, prémiově působícího těla, s rámečky z oceli a zády ze skla.

5G

Co ale Apple na konferenci vyzdvihoval nejvíce, byla podpora 5G. To se sice v našich končinách teprve začíná objevovat, jinde se už ale pomalu stává standardem větších měst. Apple si je vědom velké spotřeby baterie při používání této technologie, takže iPhony 12 jsou optimalizovány tak, aby se 5G zapínalo jen tehdy, je-li to nutné. Na jednu stranu tak nemáte přímo kontrolu nad jejím využívání, na druhou stranu vám to může ušetřit nemalá procenta výdrže baterie.

Předchozí článek

Svět iPhone v roce 2019

Následující článek

Podle analytika se nyní ve světě používá už miliarda iPhonů

Související články