Motorkáři pozor, vibrace motoru může poškodit fotoaparát iPhonu

Apple varoval uživatele iPhonu, že vystavení zařízení intenzivním vibracím, jako jsou ty z motocyklového motoru, může negativně ovlivnit vnitřní stabilizaci obrazu a systémy automatického zaostřování, což vede ke snížení kvality obrazu. Jak je vysvětleno v dokumentu podpory, vibrace s vysokou amplitudou v určitých frekvenčních rozsazích mohou způsobit dlouhodobé problémy s kamerovým systémem iPhone. Jako potenciální hrozby jsou konkrétně označovány vysoce výkonné nebo velkoobjemové motocyklové motory.

iPhony na motorku nebrat

Moderní modely iPhone jsou vybaveny optickou stabilizací obrazu a systémy automatického zaostřování s uzavřenou smyčkou, které pomáhají zabránit chybnému pohybu zařízení, poznamenává Apple. Tyto mechanismy, i když jsou „navrženy pro odolnost“, mohou být degradovány dlouhodobým vystavením vibracím, jako jsou ty, které se přenášejí skrz podvozek a řídítka motocyklu.

OIS, dostupný pro iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus, iPhone 7 a novější, posouvá objektiv fotoaparátu na základě vstupu z interního gyroskopu. Podobně AF s uzavřenou smyčkou, nasazený na iPhonu XS a vyšším, využívá magnetické senzory k měření gravitace a vibrací, stejně jako polohy objektivu, k přesnému nastavení kompenzačního pohybu. Systémy pomáhají omezit rozmazání obrazu a udržovat ostré zaostření.

Společnost Apple nedoporučuje připevňovat iPhone k motocyklům s vysokým výkonem a říká, že při připevňování zařízení k vozidlům s malým zdvihovým objemem nebo elektrickým motorům, jako jsou mopedy a skútry, by měly být použity držáky tlumící vibrace. Ve druhé situaci společnost říká, že se vyvaruje pravidelného používání po delší dobu.

Jak poznamenala společnost MacRumors, která si dokumentu všimla, někteří majitelé iPhone si stěžovali na selhání kamerového systému v důsledku zjevného vystavení intenzivním vibracím, ale problém se nezdá být rozšířený. Není jasné, proč se Apple rozhodl vydat varování tento týden, jen několik dní před očekávaným vydáním iPhonu.

Nejnovější řada Apple iPhone 12 má na svém modulu širokoúhlého fotoaparátu OIS, zatímco iPhone 12 Pro a Pro Max se mohou pochlubit OIS na širokoúhlých i teleobjektivech. Stabilizace posunu senzoru, která pohybuje objektivem fotoaparátu místo jeho objektivu, byla představena na širokoúhlém modulu iPhonu 12 Pro Max a proslýchá se, že by jej mohly přijmout všechny modely iPhone 13 Pro.

Předchozí článek

Průzkum ukazuje, že jen 10% uživatelů iPhonů si plánuje koupit iPhone 13

Následující článek

Unikla podoba iPhonu 14 pro rok 2022

Související články