iPhone 5: vetší displej, atraktivní design a řada vylepšení

Včera, 12.9.2012 představil Apple nový iPhone 5 s 4″ displejem. Co všechno nabídne?

Včera Apple představil nový iPhone 5 s 4″ displejem. Popis všech novinek najdete v tomto článku!

Nový iPhone se tedy jmenuje iPhone 5. To nejdůležitější, co vidíme na první pohled, jsou rozměry a displej.

Displej je 4″ s retinou (326 bodů na palec), má rozlišení 1136×640 pixelů a poměr stran je 16:9. Na šířku je tedy displej stejný, na výšku přidává kousek, díky kterému uvidíte v kalendáři, mailu apod. mnohem více. A na úvodní obrazovku si můžete dát o jednu řadu ikon více. Zobrazení ještě vylepšuje o 44% vyšší saturace barev. Dotykové senzory jsou nyní integrovány přímo v displeji, díky tomu je iPhone 5 mnohem tenčí.

Co se týče konstrukce, iPhone 5 je vyroben kompletně z hliníku a skla. Barevné varianty jsou jako vždy dvě, bílá a čená. Rozměry telefonu jsou: 123,8mm na výšku (o 8,6mm více než u iPhone 4S), 58,6mm na šířku (stejně jako iPhone 4S), tloušťka je pěkných 7,6mm (o 20% méně, než u iPhone 4S) a nakonec hmotnost, která je opravdu malá – 112 gramů iPhone 5 je oproti 185 gramů u Nokie Lumie 920 opravdu hodně.

A jak je na tom výkon? Apple uvedl nový A6 čip s výkonnějším procesorem a grafikou. Čip je oproti minulé generaci A5 o 22% menší, ale přitom 2x rychlejší jak z hlediska procesorového výkonu, tak z hlediska výkonu grafického. Tento výkon bude znát při spouštění aplikací, pořizovaná a ukádání fotografií, ve hrách (třeba v nově představených hrách Clumsy Ninja a Real Racing 3) apod.

Díky novému uspořádání baterie se podařila vylepšit výdrž oproti iPhone 4S. Údajně by měl iPhone 5 vydržet až 8 hodin při surfování přes LTE a 3G, 10 hodin při surfování na Wi-Fi, 225 hodin ve stand-by režimu, 40 hodin poslouchání hudby a 10 hodin sledování videa. Doufejme, že výdrž bude opravdu lepší než u předchozích generací.

Nový iPhone 5 také vylepšuje konektivitu, kromě LTE přidává HSPA+ a Dual Cell HSDPA. Wi-Fi anténa se také dočkala vylepšení a standart 802.11n nyní podporuje jak frekvenci 2,4GHz, tak i 5GHz.

Nebyl by to nový iPhone bez nového a kvalitnějšího fotoaparátu. Pro všechny uživatele je sice zásadní údaj 8 megapixelů, ale důležitější jsou detaily okolo. Nová čočka optiky je o 25% menší a čočky se vyrábí ze safíru, který je na stupnici tvrdosti hned pod diamantem. Každá čočka má světelnost f/2,4 a kamera obsahuje hybridní IR filtr. Novou funkcí je Panorama, které dokáže díky iOS a výkonnému procesoru udělat panoramatické fotografie v rozlišení až 28 megapixelů. Tato funkce bude v iOS 6 dostupná i pro iPhone 4S.

Nový iPhone 5 natáčí videoklipy (nyní s rozpoznáváním obličejů) v rozlišení 1080p s lepší stabilizací obrazu. Přední kamera už umí pořizovat video v 720p, což využijete při FaceTime, Skype videohovoru, nebo při pořizování profilových fotek.

Zajímavou novinkou jsou tři mikrofony. Předchozí iPhone 4 a 4S měli pouze dva mikrofony nahoře a dole, iPhone 5 prodává mikrofon vpředu u kamery. Díky inovacím zachytí mikrofony mnohem větší frekvenční škálu zvuků, takže bude váš hlas, nebo jakýkoliv zvuk, znít mnohem reálněji.

Další velkou změnou je dock konektor. Ten 30 pinový je tu s námi již od roku 2003 a podle Phila Schillera potřeboval vylepšení jako sůl. Podle něj by Apple nemohl dělat se starým konektorem tak tenká zařízení, jakými jsou nový iPod Touch, iPod Nano a iPhone 5. Takže nyní tu je konektor Lightning (blesk), který je jen 8 pinový a hlavně lze zapojovat z obou stran. Apple bude prodávat i redukci z 30pinového kabelu na Lightning konektor, ovšem za tuto redukci zaplatíte nemalých 749Kč.

S iPhone 5 se začnou prodávat i nová sluchátka Apple EarPods. Apple je údajně navrhoval 3 roky, přičemž zkoumal tisíce lidských uší, pro vyrobení skvělých sluchátek. Sluchátka mají samozřejmě ovládání a zabudovaný mikrofon. Jestli se jim to povedlo, to můžete už nyní posoudit sami za příjemných 749Kč s DPH. Sluchátka jsou k dispozici na českém Apple Store.

Ptáte se na ceny iPhone 5? Oficiální čísla zatím známá nejsou, ale cenu odhaduji na 15-16 tisíc korun s DPH za 16GB model. Nyní se cena iPhone 4S pohnula pouze o 500 Kč dolů na 13 999 Kč s DPH za 16GB verzi. Starší iPhone 4 pořídíte za 9 590 Kč s DPH za 8GB verzi.

A co při keynote nezaznělo, ale měli byste to vědět?

Jak jste si mohli všimnout na obrázku s Lightning konektorem, jack konektor pro sluchátka je nyní dole. Je to velká změna, u všech iPhonů byl doposud vždy nahoře. Mě osobně se to líbí, jack konektor dole jsem chtěl už u iPhone 4.

Nový iPhone 5 nebude mít microSIM jako iPhone 4 a 4S, ale ještě menší nanoSIM. Informoval o tom server telegraph.co.uk. Snad budou čeští operátoři vstřícní jako s microSIM a budou SIM karty ořezávat zdarma na prodejnách. A jak vypadá nanoSIM? Je to vlastně to poslední, co může zbýt ze SIM karty, aby byla stále použitelná. [Obrázek zleva: SIM, microSIM (iPhone 4 a 4S), nanoSIM (iPhone 5)]

154 comments
  1. kupuju… super design, vetsi displej, lepsi fotak, jack na spodni strane, mensi konektor. 4S putuje k manzelce a jeji 4 do bazaru 🙂

        1. Mohl bych se zeptat jak je to v irsku s cenami samotného iphonu a se smlouvou a kolik stoji tarif a co zahrnuje.. Diky

  2. máte někdo zkušenost s oříznutím mikro sim karty na nano sim kartu ?
     

Komentáře jsou uzavřené.

Předchozí článek

Apple keynote: video záznam z představení iPhone 5

Následující článek

They need to be fed: roztomilost k sežrání

Související články

iPhone 4S: Apple dnes představí inovovanou “čtyřku”

Spekulací kolem nového iPhone se během posledního roku vyrojilo hned několik. Tou poslední zprávou před samotným uvedením, kterou vám na tomto serveru přinášíme, je několik informací o iPhone 4S. Jeho představení dnes večer je už prakticky jisté, máme pro to několik důkazů, které vás také přesvědčí.